Verschillende soorten vloeren

In het zoeken naar de ideale vloerbedekking heb je keus uit verschillende soorten vloer. Het volgende artikel geeft je een overzicht van enkele populaire opties die tegenwoordig beschikbaar zijn met de onderlinge verschillen en wat de voor-en nadelen zijn.

Houten vloer
De houten vloer is sinds jaar en dag voor veel mensen een aantrekkelijke vorm van vloerbedekking. Het meest gebruikte houtsoort is eikenhout. Een vloer van hout heeft, mede door de nerven en barsten, een mooie authentieke uitstraling. Vaak wordt een houten vloer gelegd met rechte planken maar andere patronen zoals een visgraatpatroon is ook mogelijk. Een houten vloer gaat lang mee maar heeft helaas regelmatig onderhoud nodig. Bedenk ook dat een vloer van hout alleen onder bepaalde voorwaarden samengaat met vloerverwarming. Een ander nadeel is dat er uitzetting of krimping kan optreden bij temperatuurverschillen.

Laminaat
Laminaat is sinds de laatste jaren één van de meest populaire vloersoorten in Nederland. Het materiaal bestaat uit kunststof en is opgebouwd uit 4 lagen, waaronder een decoratieve laag. Deze laag bepaalt hoe het laminaat eruit ziet, waardoor je er qua ontwerp veel kanten mee op kan. Zo kun je kiezen voor laminaat dat op hout lijkt. Het resultaat is net wat minder rustiek dan echt hout maar toch mooi en bovendien relatief goedkoop. Daarnaast is laminaat is prima te combineren met vloerverwarming. Het nadeel is dat je beschadigingen niet kunt wegwerken waardoor je het na een tijd geheel zal moeten vervangen.

Parketvloer
Parket bestaat uit een vloer die gelegd is in planken waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen massief en samengesteld parket. De massieve planken bestaan geheel uit natuurlijk materiaal. De planken van samengesteld parket bestaan uit een multiplexlaag en een natuurlijke laag zoals eikenhout. Een parketvloer oogt warm en stijlvol. De vloer isoleert goed en kan bij beschadigingen gerenoveerd worden. Met een juist onderhoud gaat een parketvloer lang mee. Parket is doorgaans een stuk duurder dan kunststofvloeren. Massief parket kan niet goed tegen vocht en temperatuurverschillen en is minder makkelijk te combineren met vloerverwarming.

Vinyl
Een Vinyl vloer bestaat uit harde kunststof met een slijtvaste laag, waardoor vinyl gemiddeld 20 tot 30 jaar meegaat. De prijs van deze kunststofvloer is relatief goedkoop en makkelijk in onderhoud. Het materiaal is vochtbestendig waardoor je het goed kunt gebruiken als vloerbedekking in de keuken en de badkamer. Vinyl vloeren maken een ruimte geluidsarm en zijn goed te combineren met vloerverwarming. Het nadeel van vinyl is dat er afdrukken van zware meubels in worden achtergelaten. Ook is er kans dat er scheurtjes in komen bij verschuiving van zware objecten.

Bron: www.in2meubels.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *